OPIS PRIPRAVE - ROČNI SERVIS SMUČI

Posebnost našega servisa smuči je, da poleg tehnologije in mašin ki jih uporabljamo, smuči brusimo ročno tako kot to delajo serviserji tekmovalcev v svetovnem pokalu.

Z ročnim servisom tako veliko bolj natančno pripravimo robnike, ostrina robnikov je tako boljša in trajnejša. Hkrati z ročno obdelavo prihranimo robnik, kajti poberemo ga  le toliko, kot je to potrebno za dosego optimalne ostrine, medtem ko s strojem ne moremo tako natančno kontrolirati koliko robnika pobrusi stroj!

Tudi mazanje oziroma impregniranje smuči je ročno, saj se maža vpije v smučko, pri strojnem mazanju, je nanos maže zgolj površinski.

Za zadovoljstvo na snegu in doseganje dobrih rezultatov, je potreben tudi redni servis smučarske in boardarske  opreme. Led in kamenje, poškodujeta drsno površino, robniki postanejo topi.

Potrebno jih je nabrusiti in s tem preprečiti oddrsavanje na poledenelih delih smučišča. Če smuči niso  primerno servisirane, je tako zmanjšan nadzor nad smučmi, ni želene hitrosti, vodljivosti, in ni kvalitetnega smučanja in poveča se možnost poškodb.

Za varnost in doseganje vsega tega, je potreben redni servis smuči.

Servisiranje smuči ali boarda opravljajo strokovno usposobljeni serviserji ki imajo več letne izkušnje  servisiranja smuči vrhunskim tekmovalcem. Napačno servisirane smuči lahko imajo negativen učinek in vam pokvari zabavo pri smučanju ali boardanju in možnost  poškodbe je večja.

In naša prednost: Pri vsej tehnologiji in mašinah ki jih uporabljamo vaše smuči brusimo ročno poleg tega jih prevzamemo na vašem domu ali podjetju in vam servisirane, pripeljemo nazaj.

Kratek opis priprave smuči

Preden se lotite servisa smuči, rabite potrebno opremo za servis. Primeži, pila kotnik, diamantna pila, kamen arkansa,  krtača, likalnik, maže.

1. brušenje robnikov in drsne ploskve: To storimo ob prvi pripravi smuči ali ko je robnik močneje poškodovan. Kasneje samo poliramo praske z diamantno pilo ali brusnim papirjem, če so nastale ob smučanju. Robnik na drsni ploskvi je treba nagniti od 1,5-0,5 stopinje, če ne so smuči nemirne in težje vodljive.

2. brušenje stranskega robnika: Stranski robnik brusimo pod kotom 89, 88 ali 87°. Najprej je potrebno odstraniti fenol - stransko plastiko, ki nam preprečuje brušenje. Nato pa nabrusimo robnike smuči s pilo in primernim kotnikom.

3. glajenje robnikov: Na koncu je potrebno robnik še zgladiti, kar lahko naredimo z diamantno pilo in keramičnim kamnom. Tako robnik postane oster in kar je najbolj pomembno gladek.


Mazanje smuči

Kot prvo je potrebno izbrati primerno mažo za vrsto in temperaturo snega. Nato z likalnikom nakapamo mažo po drsni oblogi in jo zalikamo vanjo. Pustimo da se maža vpije in ohladi nato jo s plastičnim strgalom ostrgamo in na koncu še skrtačimo .

Uporabljamo preverjene maže Holmenkol in opremo Snoli.

Nasveti za nego opreme

  • očisti in posuši drsno ploskev in robnike po vsakem smučanju
  • redno servisiraj smuči/desko
  • vse poškodbe popravi takoj
  • smuči-desko shranjuj v hladnem in suhem prostoru